Αντίγραφο του WONDERWALL HEADER (1)

Η καραντίνα που συνόδευσε την πανδημία προστάτευσε τον γενικό πληθυσμό από τις χειρότερες συνέπειας της Covid-19, αλλά επίσης αποδυνάμωσε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, το οποίο βρέθηκε σε κατάσταση αδράνειας λόγω των μασκών και του εγκλεισμού. Το αποτέλεσμα; Να μην αναπτυχθούν αρκετά αντισώματα για διάφορες ιογενείς λοιμώξεις που ταλαιπωρούν πρόσκαιρα τα παιδιά κάθε χρόνο.

Με αυτή τη συνθήκη η φετινή σεζόν που τα παιδιά βρίσκονται στα σχολεία πλέον χωρίς περιορισμούς, είναι πασιφανές ότι είναι περισσότερο επιρρεπή στο να κολλήσουν διαφόρων ειδών λοιμώξεις όπως η εποχική γρίπη, οπότε μάλλον σε κάποια φάση θα περάσουν αναγκαστικά ένα διάστημα στο σπίτι με τους γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να τα φροντίσουν. Ο φόβος, το στρες και οι αρνητικοί συνειρμοί που έχουν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας μπορούν να κάνουν τη δουλειά της φροντίδας ενός παιδιού ακόμα πιο δύσκολη με το παιδί να βαριέται σε έντονο βαθμό και να αρνείται ακόμα να συνεργαστεί με τον γονέα στη διαδικασία της θεραπείας της λοίμωξης. Η παρακάτω λίστα θα σας βοηθήσει να περάσετε δημιουργικά τον χρόνο μαζί με τα παιδιά σας σπίτι, όσο τους μαθαίνετε την αξία να του να λαμβάνουν και να δίνουν φροντίδα.

Το βαλιτσάκι της ανάρρωσης.

Προσπαθήστε να δημιουργήσετε έναν θετικό συσχετισμό γύρω από την ασθένεια πριν το παιδί αρρωστήσει. Πώς θα το καταφέρετε αυτό; Φτιάχνοντας ένα μικρό βαλιτσάκι ή ένα κουτάκι που θα το βαφτίσετε “Το βαλιτσάκι της ανάρρωσης”. Είναι σημαντικό να μην συστήσετε το “Το βαλιτσάκι της ανάρρωσης” σαν παιχνίδι όταν το παιδί είναι ήδη άρρωστο, αλλά να δοκιμάσετε προκαταβολικά να ασχοληθεί μαζί του. Μπορείτε να βάλετε μέσα σε αυτό πολλά χρωματιστά τσιρότα, ένα παλιό θερμόμετρο, μια παλιά σύριγγα και άλλα παλιά εργαλεία που θα χρησιμοποιούνταν από τους γονείς στη φροντίδα των άρρωστων παιδιών και είναι ασφαλή να λειτουργήσουν ως παιχνίδια. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίξει με αυτά και να γίνει “ο γιατρός” για τα άρρωστα παιχνίδια του, οπότε να εξοικειωθεί με τα εργαλεία αυτά πάνω στο παιχνίδι ή σε στιγμές χαλάρωσης και να δημιουργήσει θετικούς συνειρμούς για τη φροντίδα και τη θεραπεία μιας λοίμωξης. Το βαλιτσάκι αυτό θα οδηγήσει το παιδί σας να είναι πολύ πιο θετικό και να μην έχει άγχος, όταν θα πρέπει να δεχτεί το ίδιο φροντίδα, είτε χρειαστεί να του βάλετε θερμόμετρο, είτε να πιει το σιρόπι του. Το παιχνίδι κάνει τα εργαλεία αυτά πιο οικεία και δημιουργούν μια αίσθηση ελέγχου στο παιδί που το βοηθά να δέχεται με μεγαλύτερη ευκολία τη φροντίδα σας.

 

Sous chef την κουτάλα.

Αν το παιδί σας την πρώτη μέρα της αρρώστιας δεν έχει όρεξη  για φαγητό, μην το πιέσετε να φάει βαριά και σε μεγάλες ποσότητες. Επιμείνετε στο να καταναλώνει αρκετά υγρά που χρειάζεται για να μην αφυδατωθεί και φτιάξτε μαζί του στην κουζίνα υγιεινά σνακς. Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, οπότε προσπαθήστε να ασχοληθείτε με αυτή χωρίς να αποκλείεται από τη διαδικασία το παιδί σας. Κάντε το υγιεινό φαγητό παιχνίδι για να περάσει ευχάριστα τον χρόνο του στον ρόλο του sous chef σας.

Η ώρα της ανάγνωσης.

Προσπαθήστε να κάνετε δραστηριότητες που ηρεμούν το παιδί και δεν του προκαλούν υπερδιέγερση. Μία από αυτές είναι να του διαβάζετε ιστορίες από βιβλία και παραμύθια ή να ανοίξετε τα οικογενειακά φωτογραφικά album μαζί του για να του διηγηθείτε ιστορίες από την οικογένεια σας.

Η δύναμη του οικείου.

Τα παιδιά που είναι άρρωστα δυσκολεύονται περισσότερο να εστιάσουν την προσοχή τους και βαριούνται πιο εύκολα, οπότε προγραμματίστε από το πρωί πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες μικρής διάρκειας και εύκολης ολοκλήρωσης. Προτιμήστε τα παιχνίδια που γνωρίζει ήδη και του δίνουν την αίσθηση της ανακούφισης. Η περίοδος της θεραπείας και της φροντίδας δεν είναι ευκαιρία για να προκλήσεις για ένα παιδί.

Μια αγκαλιά βοηθά.

Το άγγιγμα είναι σωτήριο και καταλυτικό στην ανάπτυξη της σχέσης των παιδιών με τους γονείς τους και βοηθά στην περίοδο που πρέπει το παιδί να δεχτεί τη φροντίδα. Μια αγκαλιά δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας και ανοίξει ένα νέο δίαυλο επικοινωνίας με τους γονείς.

Ένα μάθημα φροντίδας.

Αντιμετωπίστε την περίοδο της ανάρρωσης από μία λοίμωξη ως μια ευκαιρία για να δείξετε στο παιδί τη σημασία του να δίνει φροντίδα και όχι μόνο να την λαμβάνει. Δημιουργήστε μικρές ευκαιρίες κατά τις οποίες μπορεί το παιδί να κάνει κάτι για εσάς χωρίς να κουραστεί. Δραστηριότητες όπως να σας χτενίσει και να σας φτιάξει τα μαλλιά. Όταν ένα παιδί μαθαίνει να δίνει φροντίδα, είναι σίγουρα πιο θετικό και να τη λάβει όταν τη χρειαστεί.

tag:Wonder Wall